maanantai 29. heinäkuuta 2013

Vauvan virkattupeitto

Ennen meidän pikkuisen syntymää päätin virkata peiton vauvalle. Nooh, enpäs tiennyt sukupuolta, joten peiton virkkaaminen jäi vauvan syntymän jälkeiseen aikaan. Ostin aika pian pojan syntymän jälkeen Novitan Helmi lankaa, joka on 60% puuvillaa ja 40% bambua. Eli todella pehmeää materiaalia. Muutin lankojen oston jälkeen mieltä, että pidän peiton yksivärisenä. Sen jälkeen jouduin toteamaan ettei mulla ollut tarpeeksi turkoosialankaa. Etsin kyseistä lankaa lisää useasta paikasta, mutten löytänyt. Tajusin siinä vaiheessa, että lankaa oli myynnissä vain rajoitetun ajan. Onneksi matkasin kesän alussa uudestaan pohjoiseen ja sain lankaa lisää sieltä mistä olin sitä ostanutkin.

Etsin mieleistä ohjetta useilta nettisivuilta, virkkauskirjoista ja -lehdistä, en vaan löytänyt mieleistä. Isona kriteeriä oli, että saisin työn suht nopeaa valmiiksi ja vauvalle käyttöön. Aikaa kun ei aina ole käsitöille niin paljon kuin haluaisin. Päätin sitten tehdä peiton ihan omasta päästä ja oon tyytyväinen lopputulokseen.


Peitto on virkattu 3,5 virkkuukoukulla ja lankaa meni ehkä noin 6,5 kerää (yksi kerä on n. 50 g). Ostossekoilujen myötä meni langan määräkin sekaisin. Peiton koko on noin 75x95cm. Riittää hyvin niin peitoksi pinnasänkyyn, vaunujen päälle suojaamaan auringolta ja tuulelta (reikien avulla ilma kuitenkin kiertää hyvin) sekä lattialla lekotteluun. Lisäksi peitto ei ole liian paksu, näin sitä voi käyttää myös kaukalossa peittona (taiteltuna tietenkin). Sain lankaetsintöjen vuoksi peiton valmiiksi vasta juuri ennen Turkin matkaa. Onneksi sain, sillä peitto oli todella kovassa käytössä matkalla. Lentokoneessa se oli todella tarpen ja muuta peittoa ei vauvalla matkalla ollutkaan.



Tein peiton näin:

Ketjusilmukoita (kjs) n. halutun leveyden verran. Lisäleveyttä tulee vielä lopussa muutaman sentin verran reunan myötä. Ketjusilmukat tulee virkata löysästi, jottei peiton reuna kiristä.

Tämän jälkeen jokaiselle kerrokselle puolipylväs (½p) joka toiseen silmukkaan ja väliin aina yksi ketjusilmukka. Eli ½p, kjs, ½p, kjs, ½p, kjs... jne.

Jokaisen kerroksen (krs) lopuksi virkataan kolme ketjusilmukkaa ja käännetään työ. Esimmäinen ½p tulee edellisen krs:n kjs:n ja tämän jälkeen virkkaus jatkuu edelliseen tapaan. Näin reunaan muodostuu yksi ½p (2kjs) ja kolmas kjs jää puolipylväiden väliin.

Tee kerroksia niin paljon, että koko on haluamasi.

Reunat tein sitten joka silmukkaan kiinteitä silmukoita (ks), nurkkiin aina kolme kiinteää silmukkaa. 

Reinaa olisi voinut vielä tehdä enemmänkin, mutta jätin reunan ihan vain tuollaiseksi ja hyvä tuli :)
Toivottavasti saitte selvää edes hieman, kysyä saa lisää.



Meidän neiti sai Turkin matkalla valita itselleen lelun lelukaupasta. Tyttö on tainnut äitiinsä tulla, koska valinnat lähes aina liittyy jotenkin käsillä tekemiseen. Nyt valinta oli helppo, koska lelussa pääsee muovailemaan prinsessalle erilaisia mekkoja. Tämä on ollut kyllä kovassa käytössä ja mieluinen. Harmi vain kuin kyseiset muovailumassat kuivuvat nopeasti. Kauaa prinsessan mekkoa ei kuivumisen vuoksi voi ihastella. Tulevaisuudessa voi harkita uusien muovailumassojen ostoa.


Hauskaa maanantaita!

5 kommenttia:

  1. Tosi kaunis peitto, nätin mallin kehittelit! Ihania myös nuo teidän Turkin kuvat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Toivottavasti ohjeesta saa selvää jos vastaavan haluaa tehdä. Kiva jos tykkäsit lomakuvista :)

      Poista
  2. Kiitos, tullut meillä kyllä niin tarpeeseen :)

    VastaaPoista
  3. Paljonko sinä teit alkuun silmukoita, että sait peitosta tuon kokoisen. Nimimerkillä tosi huono arvioimaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa taisi olla 140 silmukkaa ja loppuun vielä kaksi ylimääräistä, joista muodostui ensimmäinen pylväs. :)

      Tämä koko on ainakin ollut tosi hyvä. Kokeile tuota ja katso sitten näyttääkö ihan ookoolta :)
      Kauniin peiton saa myös jos tekee ½p, ½p, ½p, kjs, ½p, ½p, ½p, kjs... jne. Muistaa vain rivien alussa tehdä ensimmäisen pylvään tilalle kaksi ketjusilmukkaa ja sitten vain kaksi ½pylvästä, jos tekee kolme, työ levenee... Jos työ alkaa sivusta kiristämään, tekee välillä käännöksen jälkeen kahden ketjusilmukan tilalle kolme ja saa näin reunaa löysemmäksi.

      Bambulanka on ollut todella hyvä materiaali ja se toimii vauvanpeittona erinomaisesti. Sitä voi pestä tarpeen mukaan ja se kestää hyvin kulutusta. Lisäksi peitto on todella pehmeä. Meille peitto on edelleen poikien huoneessa käytössä, vaikka vauvaa meiltä ei enää löydykään :)

      Vastasin nyt vähän laajemmin, koska tämä ohje on ollut todella suosittu ja sitä luetaan paljon. Saa ehkä moni muukin vinkkiä peiton tekemiseen.

      Poista

Kiitos kivoista kommenteista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...