keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Soseita pakkaseen

Tänään tulee hyvin erilainen postaus kuin normaalisti.
Minua pyydettiin kertomaan meidän vauvan sosetehtailuista.
Meidän nuorin täytti lauantaina 6kk ja on nyt 1,5kk syönyt erilaisia soseita.
Pääsääntöisesti tehdään ruoat itse, mutta matkoilla ja kyläillessä turvaudutaan valmispurkkiruokiin. En pysty sanomaan tehneeni näin kaikkien lasteni kanssa, koska kaksi vanhinta on syönyt onnellisesti suurimman osan alle 1vee ruoista purkista. Tämähän ei tee lapsista tai vanhemmista yhtään sen huonompia. Meillä oli vain niin monta rautaa tulessa ja aina meidän keitokset eivät yksinkertaisesti kelvanneet. Oli pahoja, niin minkäs sille mahtaa :) Eli yritystä kyllä oli.

Tällä kertaa päätimme yrittää kunnolla, koska vaikeaahan tämä soseiden tekeminen ei ole. Aiemmin ehkä sorruttiin hienosteluun ja yritettiin maustaa ruokia, mutta vauvat tuntuu pitävän ihan perusjutuista.

Me tehtaillaan ruokaa aina isoja määriä kerrallaan. Lemppareita on tällä hetkellä porkkana, bataatti, kukkakaali, mutta ei tuo poika oikeastaan mitään ole sylkenyt vielä suustaan pois. Kasvikset keitetään (ilman suolaa tai mausteita) ja soseutetaan sauvasekottimella. Tämän jälkeen soseet laitetaan jääpalamuotteihin. Voi myös laittaa pieniin pusseihin tai rasioihin, mutta meidän mielestä sosekuutiot toimivat parhaiten.


Jäätyneet sosekuutiot voi laittaa kaikki isompiin pakasterasioihin, josta voi helposti valita halutut annokset lapselle. Pakkaseen voi myös jo valmiiksi tehdä pusseihin tai rasioihin valmiita sekoituksia, mutta meistä nämä kuutiot toimivat hyvin. Tällä hetkellä meidän pieni herra taitaa syödä neljä sosekuutiota per annos. Kun vauva aloittaa kiinteiden syömisen ja tutustuu soseisiin, ensimmäisen kerran ovat makuannokset hyvin pieniä. Yksi sosekuutiokin voi olla liikaa, yksi lusikallinen riittää. Muistaa vain kokeilla yhtä makua useamman päivän peräkkäin ja sen jälkeen lisää uuden maun. Kun soseiden syöminen on päässyt vauhtiin, on pakkasessa hyvä pitää paljon erilaisia makuja. Muistaa vain välttää niitä ruokia mitäs alle 1-vuotiaalle ei suositella, kuten lanttu, punajuuri tai kuivatut herneet.

Nyt olemme aloittaneet lihan ja kalan syömisen. Lihat ja kalat keitetään (ilman suolaa ja mausteita), mukana voi olla makua antamassa kasviksia. Me olemme jauhaneet lihat sekä kalat sauvasekoittimella. Alla olevassa kuvassa keitetty kana on jauhettu ja laitettu pakaste rasiaan, josta on helppo ottaa päivän annos kasvisten sekaan (tässä vaiheessa 1tl). 


Peruna on hyvä keittää ruoan joukkoon tuoreena. Samoin esim. kananmuna on helppo haarukalla soseuttaa. Hedelmiä olemme soseuttaneet tuoreeltaan välipaloiksi tai painelleen haarukalla "mössöksi". Hedelmiä olemme antaneet ihan valmispurkkeinakin, koska niissä on mukavia makuyhdistelmiä ja eksoottisempiakin hedelmiä. Vauvalle voi myös alkaa antamaan sormiruokaa kun sormien pinsettiote sen sallii. Mutta jo ennen pinsettiotteen oppimista vauvat haluavat mielellään tutustua erilaisiin makuihin omatoimisesti. Tästä aiheesta on varmasti kirjoitettu ja paljon useissa blogeissa. 

On paljon erilaisia vaihtoehtoja tutustuttaa vauvaa ruoan ihmeelliseen maailmaan.Meillä tehdään näin ja pienin on ollut tyytyväinen. Hän on kasvanut hurjaa vauhtia ja liikkuminenkin on lisääntynyt oleellisesti. Ryömimällä mennään.

Kerroin saaneeni hyvän tarjouksen Habitare-messuilta, vielä tämä kyseinen juttu ei ole meille saapunut. Ilmeisesti sen toimituksessa meneekin vielä hetki, joten sita postausta joutuu vielä odottelemaan.

Tervetuloa kaikki uudet lukijat :)
10 kommenttia:

 1. Jääpalamuotit on tosi käteviä. Noihin meidänkin poikien ruoat aikanaan tehtiin. :) Oli aivan ihana napata pakastimesta valmiit annospalat, nopeaa ja kätevää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo on kyllä käteviä ja valmista ruokaa on aina tarjolla pelkän mikroon lämmityksen päässä.

   Poista
 2. meikäläinen pakastaa samaan tyyliin soseita.

  VastaaPoista
 3. Kivaa kuulla, aloin nyt miettimään meidän neidin kohdalla mikä meni myös pieleen. Meillä ei ollut ulkomailla kuin sellainen pieni pakastelokero jääkaapissa. Sinne ei mahtunut mitään.

  VastaaPoista
 4. Ihan samannäköistä sosetehtailua harrastetaan täälläkin. :) Tosin vasta viikon verran on maisteltu, joten kunnon tehtailu ei ole vielä päässyt alkamaan. Postaustakin olin ajatellut aiheesta tehdä, mutta en tiedä, kehtaanko enää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höpö höpö, tottakai kehtaat! Tästä aiheestahan saa vielä huomattavasti kattavamman jos haluaa. Ja noista väriloistoista on kiva aina nähdä kuvia <3 Minun pitäisi taas alkaa tehtailemaan lisää ruokaa. Unohdin tästä jutussa mainita normaalin kaurapuuron jauhannan ja siitä puuron teon vauvalle. Välillä olen kokeillut noita valmispuurojauheita, mutta ne ovat niin kalliita. Onneksi puurojauheista toteutetut puurot kelpaavat hyvin.

   Poista
 5. Samalla periaatteella meilläkin mentiin, kun lapset oli pieniä. "Onneksi" enää ei tarvi keitellä, vaan kaikki syö samaa ruokaa :) Vaikka sen pienen vauvan mä voisin ottaa meile asumaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin voisin ottaa pieni vauvoja varmaan loputtomiin, mutta eiköhän nyt ole viimeisten soseiden aika, vaikka koskaan ei saisi sanoa ei koskaan :) Helpottaa kummasti kun kaikki saavat nauttia samaa ruokaa.

   Poista
 6. Kiva lukea myös tälläisiä juttuja, sillä meidän neitikin lähentelee 7kk ikää ja soseilut on meilläkin ajankohtaisia :) Tutulta siis näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla et tykkäät :) Tämä on tällainen aika perusjuttu, mutta olisin itsekin kaivannut näitä vinkkejä kahden vanhimman kanssa. Jotenkin tein kaiken niin vaikeasti. Pyrittiin tekemään aina ruokaa jota pystyttiin antamaan myös vauvalle, maustettiin vasta myöhemmin. Sekin toimi, mutta välillä noilla pienillä tulee nälkä niin yhtäkkiä jolloin ei ruokaa voinut odotella :)

   Poista

Kiitos kivoista kommenteista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...