lauantai 3. elokuuta 2013

Tomaattisalsa, guacamole ja cheddarjuustokastike

Meidän perheessä tehdään usein ystävien kanssa tacoja ja tortilloja. Usein ostamme paljon erilaisia täytteitä ja niistä jokainen saa koota mielensä sekoituksen. Nyt vuosien varrella olemme päättäneet jättää valmiit purkkisalsat, guacamolet ja juustokastikkeet kaupan hyllyille. Niissä ei tunnu olevan muuta kuin lisäaineita ja itse asiaa vain muutaman prosentin verran. 

Haluan nyt jakaa teille meidän ohjeet. Näitä voi myös hyvin sovellella oman maun mukaan. Me tykätään tulisesta ruoasta eli maustaminen riippuu hyvin päivästä ja siitä ketkä ovat syömässä.

Tomaattisalsa (reilu määrä):
kuusi isoa tomaattia
(usein myös tomaattimurskapurkki kiireiseen kokkaamiseen)
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
1 iso makea sipuli
1-2 tuore chiliä
(käy myös erilaiset chilikastikkeet, niitä oman maun mukaan)
1 valkosipulin kynsi
suolaa
sokeria
mustapippuria
viinietikkaa

Soseuta tomaatit ja keitä ne sen jälkeen kasaan. Kuutioi paprikat ja sipuli pieneksi ja lisää ne tomaatimurskan sekaan. Lisää mausteita makusi mukaan, mutta kuitenkin suhteellisen "reilulla kädellä". Salsaa kannattaa maistella vähän väliä, jotta siitä tulee mieluisan makuinen. Erityisesti tulisuuden kanssa kannattaa olla tarkkana. Me käytämme tulisena kastikkeena aina sitä mitä kaapista löytyy ja tarvittaessa lisään vielä chilijauhetta mukaan. Nopeasti salsaa haluavan kannattaa käyttää valmis tomaattimurskaa ja lisätä siihen muut aineet. Anna salsan kuitenkin hieman aikaa maustua rauhassa jääkaapissa.

Guacamole:

800g avokadoja
½ sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl / kourallinen tuoretta korinanteria (oman maun mukaan voi lisätäkin)
reilu ½ tl suolaa
3/4 tl kuminan siemeniä
½ - 1 limen tai sitruunan mehua
1 tuore chili
(käy myös erilaiset chilikastikkeet)

Silppua sipulit, chili ja korianteri pieneksi silpuksi, jauha kuminan siemenet mortelissa (sekaan voi laittaa hyppysellisen merisuolaa). Lisää silput ja mausteet avokadojen sekaan kulhoon ja survo kaikki haarukalla tai perunasurvojalla. Ei haittaa jos sekaan jää sattumia. Lisää limen tai sitruunan mehua sekä (normaalia) suolaa oman maun mukaan ja survo ne sekaan. Muista maistella välillä! Voit halutessa jättää avokadon siemet guacamolen sekaan, ne vähentävät tummumista. Ennen tarjoulua ne kannattaa kuitenkin poistaa :)

Cheddaruustokastike:

1 prk (2dl) mustapekkakermaa
1pkt (200g) cheddar-sulatejuustoviipaleet

Kuumenna kermaa kattilassa koko ajan sekoittaen. Lisää juusto palasina kuuman kerman joukkoon koko ajan sekoittaen niin, että juusto sulaa (suosittelen käyttämään esim. teflon-kattilaa, palaa helposti pohjaan). Tarpeen mukaan juustokastiketta voi myös maustaa suolalla. Tarjoa lämpimänä (kyllä kylmänäkin maistuu).
Tämänhän voi tehdä myös ihan tavalliseen ruokakermaan, mutta näin on meistä parempaa :)

Ei muuta kuin kokeilemaan :)




2 kommenttia:

  1. Kiva kun jätit miulle kommenttia, enhän mie muuten olisi löytänyt tänne! :)

    Ihana blogi teidän elämästä, kauniita kuvia ja ihania käsitöitä! Mie jään seuraamaan!

    ps. Meidän Ellu on kyllä näin epävirallisesti kihlattu Georgelle Englantiin, mutta saa nyt nähdä, huoliiko Ellu tuota sulhoa. Voin lisätä teidän poitsun kosijoiden listaan seuraaksi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun piipahdit ja jäit lukijaksi :) Vai menee George ohi, ymmärrän... Kuulemma hieman parempaa sukua ja varmaan varakkaampaakin :) Meidän pienellä miehellä on kyllä suloiset silmät ja pitkät ripset :) ja alkavaa makkaraakin jaloissa, joiden odotetaan huikean pituuden tullessa katoavan :D

      Poista

Kiitos kivoista kommenteista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...