tiistai 30. elokuuta 2016

Saunaremontti loppusuoralla


Talon yläkerrassa olevan `vilpolan` eli nykyään saunatuvaksi kutsutun tilan yhteydessä on remontin alla oleva sauna ja suihkuhuone. Tämä tila on kokenut koko talon isoimman muutoksen, koska tila purettiin täysin alkutekijöihin. Vanha sauna oli pimeä ja aikansa elänyt, suihkuhuoneesta puhumattakaan. Tilassa ei ollut lainkaan lattialämmitystä, ainoastaan yksi patteri hoiti tilan lämmittämisen saunan lisäksi. Lisäksi pieni tila oli erilaisia väliseiniä täynnä, joten tila tuntui hyvin pieneltä.Vanhan suihkuhuoneen ja saunan purkamista voi nyt nauraen muistella, mutta silloin nauru oli kyllä kaukana. Nimittäin pienessä tilassa riitti puutavaraa, laattaa, tiiltä, betonista puhumattakaan. Mies hoiti kaiken purkamisen ja minä vastasin suurelta osalta purkutavaran kantamisesta ja tilan siivoamisesta. Piikatun betonilattian purkaminen oli ehkä kaikista kamalinta puuhaa. Nimittäin pussitin kaikki betonilohkareet pienissä erissä jätesäkkeihin ja mies raahasi ne alhaalla ulkona olevalle jätelavalle. Tätä vaihetta ei todellakaan ole enää ikävä. Joka paikkaa kolotti ja särki, eikä loppua näyttänyt tulevan millään. Uusien pintojen näkeminen oli siis silkkaa iloa. Ja jokainen vaihe tuli ikuistettua kameralle, jotta muistamme varmasti mitä kaikkea rakenteisiin on laitettu. 


Saunan paneeleiksi valikoitui Laatupaneelin saunapaneeli, joka oli puuvalmista saarniviilua. Paneelit käsiteltiin ennen seinään asentamista Bloomin paneelivahalla. Halusin saunaan ehdottomasti leveät haapalauteet, joista olin pitkään jo haaveillut. Halusimme lauteista yksinkertaiset, hieman laatikonmalliset, joissa voisi istua isommallakin porukalla. Saunan vanhat ikkunat ja piipun muuri säätelivät hieman lauteiden muotoa, mutta lopullinen tulos on erittäin onnistunut. Ikkunat eivät ole suoraan ulos, vaan niistä on näkymä saunatuvan puolelle. Kuitenkin saunatuvan iso ikkuna mahdollistaa ulos näkemisen myös saunasta. 

Pohdimme pitkään puusaunan ja sähkösaunan välillä, mutta kaiken vääntelyn ja kääntelyn jälkeen päädyimme sähkösaunaan. Saattaa kuulostaa hullulta, mutta tämä oli meille järkevämpi ja edullisempi ratkaisu. Näin saimme saunaan myös lisää istumatilaa, jota jo pelkästään meidän viisihenkinen perhe tarvitsee. Saunatuvan puolelta purettiin myös vanha takka, mutta piipunrunko jouduttiin vielä laittamaan piiloon, koska uuden takan laittaminen siirtyi myöhemmäksi. 

Kiukaaksi valikoitui Harvian Cilindo, joka oli tarpeeksi tehokas tilaan. Monta kaunista uutuusmallia karsiutui valinnasta, koska niitä ei saanut tarpeeksi tehokkaana. Kiukaan valinta ei olekaan niin helppoa kuin voisi kuvitella, pitää hyvin osata laskea kuinka paljon mikäkin materiaali tulee lisää kiukaan tehontarvetta. Meidän saunassa tilan lisäksi tähän vaikutti lauteiden takana oleva kiviseinä sekä pian asennettava lasiseinä.


Lattialaatta on Bauhausin harmaata Hexoa, joka on osottautunut loistavaksi laataksi lapsiperheessä. Laatta ei nimittäin ole lainkaan liukas. Toki ajan saatossa lattian puhdistaminen voi olla hankalampaa, mutta mielummin se kuin liian liukkaat laatat, jotka eivät sovellut lapsille.

Seinälaatat ovat taas perusvalkoiset isot laatat, jotka tilassa näyttävät vaaleanharmaalta. Alkuun olin hieman pettynyt harmaan sävystä, mutta nyt en voisi enää kuvitellakaan tilaan täysin valkoisia laattoja. Suihkut asennettiin mahdollisimman korkealle, lähelle suihkuhuoneen kattoa, jotta pitkä miehenikin mahtuu seisten suihkuttelemaan. 


Saunan laudevalot asennettiin viime viikolla ja pian aloitetaan lasiseinän ja oven asentaminen. Tilasimme ne paikalliselta lasiliikkeeltä ja odottavan aika on ollut pitkä. Nyt kuitenkin odotus on palkittu ja pääseemme asennushommiin. Tarkoituksena on päästä loppuviikosta, viimeistään ensi viikolla saunomaan. Sitä ennen pitää asentaa muutama puuttuva lista ja pestä sauna. Saunan pesemistä helpottaa se, että ylä- ja alalauteiden kannet voidaan nostaa ylös. Näin päästään pesemään myös saunan lattia. Myös etupaneelit voidaan tarvittaessa irroittaa.


Mukavaa tiistaita!


34 kommenttia:

 1. Wau! Onpas upea sauna! Kyllä kelpaa :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Saunasta tuli juuri sellainen kuin sen näin mielessäni. Nyt on ensimmäiset löylytkin jo otettu ;)

   Poista
 2. Upea sauna! Täys kymppi materiaalivalinnoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Syhi!! Ollaan kyllä tosi tyytyväisiä materiaalivalintoihin. Aina kaiken ei tarvitse olla sitä kalleinta ja osaan voi taas sitten enemmän panostaa.

   Poista
 3. Jes, todella upea lopputulos!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teija, ihanaa kuulla tällaista palautetta!

   Poista
 4. Täydellisen kaunis! Tykkään noista leveistä paneeleista ja vaaleista väreistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka! Täytyy antaa miehelle pisteet seinämateriaalin löytämisestä. Niin kaunis ja eläväinen pinta.

   Poista
 5. Todella onnistunut! Kaunis ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kiva kuulla pitkän uurastuksen jälkeen tällaista palautetta. Kiitos!

   Poista
 6. Tää on kyllä NIIN hieno! Saatan ehkä pari kertaa tulla teille saunomaan, mun soluun kun ei vissiin sauna kuulunut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jossu! Sulle sauna lämpenee milloin vain eli tervetuloa :) Sun soluun ei tosiaan tainnut kuulua sauna, vaikka iso se olikin ;)

   Poista
 7. Niin ihanan kaunis <3
  Kyllä kelpaa saunoa!
  ps. meillä on toi hexalaatta valkoisena pikkuwc:ssä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Me päästiin viikonloppuna ensimmäistä kertaa löylyihin ja tunne oli mitä ihanin! Pitääkin pian ottaa uusia kuvia :)
   Tuo Hexalaatta on minusta todella kaunis ja toimii hyvin lasten kanssa :) Valkoisena varmasti aivan yhtä kaunis.

   Poista
 8. Ihanan rauhallinen ja kaunis sauna :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisla! Ihana oli vihdoin saada tämä projekti valmiiksi ja päästä löylyihin. Nautin juurikin sen rauhallisesta tunnelmasta <3

   Poista
 9. Oooh, wow! Tosi hieno sauna<3

  VastaaPoista
 10. Vastaukset
  1. Kiitos Marika! ps. ihana nähdä täällä monen vanhan lukijan kommentti :)

   Poista
 11. Huiman kaunis sauna! Olette tehneet valtaisan työn. Pian löylyihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilja! Näin jälkeenkin päin hieman ahdistaa ajatella koko projektia, varsinkin purkamisvaihetta, mutta nyt tuntuu kyllä todella hyvältä! Ja löylytkin olivat hyvät ;)

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Kiitos Ansu! Pelkäsin, että saunasta tulee pimeä, mutta se onkin ihanan valoista. Onneksi saunatuvan puolelta tulee paljon valoa myös saunan ja suihkuhuoneen puolelle.

   Poista
 13. Kaunis sauna ja niin vaalea. On teillä ollut iso projekti siellä, kun on alusta asti ensin purettu ja tehty kokonaan uusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aikku! Purkaminen oli kyllä aikamoinen projekti ja niiden betonien kantaminen alakertaan ja sieltä ulos. Välillä meinasi toivo (voimat) loppua, mutta tämän projektin myötä saatiin paljon myös niitä onnistumisen tunteita. Ja saatiin me onneksi projektin aikana myös apua ammattilaisilta :)

   Poista

Kiitos kivoista kommenteista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...