tiistai 11. maaliskuuta 2014

Ulukona


Mie nyt päätin viimein tarttua tähä murre -haasteesee, minkä mie oon saanu nyt kahesta eri blogista. Kiitos vaan Viiville Valkoinen Soihtu -blogiin ja Kristiinalle Deko 133 -blogiin. Mie yritän saaha tämän kunnialla läpi. Hirviästi pelekään tehä tätä, ku oon nyt asunu kolome ja puol vuotta täälä etelässä ja nuo muut ku meiän perheessä puhhuu jotaki tämän alueen murretta tai kai se on sellasta sekalaista, vähäsen Turun ja vähäsen Rollon murretta. No ku mie oon tuolta Rovaniemeltä eli Rollosta (Roista) nii puhun edelleen täälä päin vähä ouosti. Töissä moni huomaa heti etten mie oo täältä, saanki heti selitellä mistä ja millo mie oon tänne tullu.

Mulla oli hyvä mäihä aikonaan ku nähtii mun raksun kans junassa. Yhteset tutut löyty nopiasti ja siitä se hilialleen alko, meän juttu. Ekana mies muutti mun luo pohojoseen ja sielä me asuttiinki muutama vuosi. Välilä me kyllä käytii yks vuosi ulukomailla Saksassa ja Latviassa, mutta mentii vielä vähäksi aikaa takasi. Tänne etelään me muutettiin miehen töien perässä ku keskimmäinen oli alle puoli vuotta. 


Tännään mulla oli vappaapäivä ja oltiin lasten kans kotona (kämpillä, mut en ossaa sanoa noin). Pienin murukin pääsi ulukoileen päikkyjen jäläkeen. Vähäsen tuo valakonen väri o arka näihi ulukopuuhiin, mut en mie jaksanu alakaa sitä ennää vaihtaakaa. Puku ku o neitin vanaha ja soppii hyvin vaunupuvuksi.


Hiekkakakkuja yritettiin tehä, mutta enemmän siinä meni aikaa pelekkään ihimettelyyn. Meän isommat oli tekemäsä majjaa meän pihakuusen alle naapurin tytön kans. Aika lällihommia nuo niiden jutut tuntuu pihala olevan.


Melekeen menin pahki naapurin kissaan meän takapihalla ja pakkoha siitä oli ottaa muutama kuva. Se tais olla aika ihimeissää tuosta meän pikku herrasta ku aika nopiasti luikki pakkoon.


 Vähä ennen ku me mentiin takas sisäle, piti ihastella ihanaa ilimaa! Ihana ku kevät tullee!


Sisälä pikku herra kurkki vielä näkkyykö isoveliä ja isosiskoa ulukona. On se vaan kätevä tuo uluko-oven ikkuna! Empä tiiä palijonko ennää oikiasti puhun Rollon murretta ku tuntuu, ettei aina jaksa alakaa selittään mitä tarkotti milläki. Emmie kuitenkaa haluais muuttaa mittään, vaan ylipiästi näyttää kaikille, että mie tuun muualta. Eniten mua kuitenki ottaa päähä ku täälä sanotaan ketä, kuka -sanan tilalla!!! Se särähtää enite ommaan korvaan. Emmie tunne kettään pohojosesta ketä se ei ärsyttäis. Ja mikä pahinta, meän omat murut sannoo samalla tavalla...

Nose vain, nyt on pakko lähtiä nukkumaan, että jaksaa aamula alakaa taas siivous- ja leipomishommiin.

Antakaa ihimiset anteeksi jos tein pahojaki mokia!


En nyt ehi kattoo kellä tään on jo teheny, mut laitan tään nyt näille kivoille blogeille:


Toteuttakaahan haaste iha omalla tavalla, jos vaan ehit <3


Haleja ja hyvvää yötä!34 kommenttia:

 1. Iik :), mä en kestä. Hauskasti puhut tai siis mulle murteesi kuulostaa hauskalle. Itse olen Helsingistä niin murteet eivät ole tuttuja :)
  Ps. Nyt näkyy banneri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, lukiessa tuo tuntuu korostuvan vaikka eihän se ihan noin kuulu puhuessa :) Tämä oli niiiiin vaikea haaste!
   Ps. Tein yöllä uuden bannerin, katsotaan jääkö kauaksi aikaa :)

   Poista
 2. Katohan, mie oonki Kemistä kotoosin ja tää on tuttua murretta ;) Hyvin sie vejät ja kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sie oot Kemistä! En oo koskaan kirjottanut omalla murteella ja olipas se vain vaikeaa. Piti koko aja miettiä miten sanon kaiken noprmaalisti ja mitä kirjaimia ei sanoessa niin kuulu.
   Kiitos Marjut ,nyt se on tehty :) huh...

   Poista
 3. Kiitos haasteesta! Mulla ei oo ollut tapana näihin osallistua ja tämäkin jää varmaan väliin.. Kiitos kuitenkin, että mua on näin haasteen muodossa muistettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EIpäs mitään :) Ei kaikki haasteita tee ja en jaksanut alkaa eilen tutkimaan enempää vastailetko näihin normaalisti :)

   Poista
 4. Hauska hauska :-) mulla on kans työkaveri rovaniemeltä ja torniosta, tykkään kuunnella tuota murretta :-) hauskasti tehty postaus :-)

  Mukavaa päivää :-)

  Ps. Banneri nyt näkyy :-)
  Pps. Tuo kissa ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hauska :) Puhuminen on mulle kyllä huomattavasti helpompaa kuin kirjottaminen. Virheitä tulee niin helposti kun en oikeasti tiiä miten kaikki kirjotetaan :)

   Kiva kuulla, että banneri näkyy! Kitos Seija vinkistä sillon aikasemmin, ajattelin ongelman välillä poistuneen! Naapurin kissa on kyllä söpö, kuten on myös sen kaveri :)

   Mukavaa päivää sinullekin!

   Poista
 5. Hauska haaste :) Mieki olen pohjosen tyttöjä, mutta täytyy sanoa, että mie-sie murre on alkanut jo häviämään, silloin tällöin tulee puhuttua kun juttelee pohjosen ihmisten kanssa, muuten mennään kyllä jo tällä mää ja sää ( oulun murteella ) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai oot oikeasti vielä ylempää :) Ajattelin ihan, että oot Oulusta tai ehkä Kemin alueelta. Mie ja sie on mulla kyllä ihan käytössä, mutta huomaan siistiväni kieltä koko ajan enemmän ja enemmän. Harmi kun kuitenkin haluaisin puhua omaa murretta aina. Onneksi oma perhe ja kaverit muistuttaa, jos sen unohtaa :) Tätä Turun murretta en kyllä opi helpolla, sen verran vieras mulle :) Täällä vaan tuntuu ihmiset alkaneen puhua enemmän ja enemmän kirjakieltä ja murre on vähenemässä...

   Poista
 6. Jee, ihana juttu, että teit tämän haasteen:)! Olipas hauska lukea murrettasi! Ihanan leppoisan ja lämpimän (heh, voiko murteesta sanoa noin) kuuloinen murre sinulla♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, pakkohan tää oli toteuttaa vaikka sainkin tästä harmaita hiuksia :) ei vaiskaan ;)
   Oli vaan niin hankala kirjoittaa sanoja niin kuin ne sanon tai oon ainakin ennen sanonut. Virheitä tuolta jo tänään hieman korjailin. Kauhulla odotan omien kavereiden tuomiota :)

   Poista
 7. Hauska murre-haaste! Tuttua murretta kun itse oulun suunnalta. mie ja sie on vaan erilaista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oulussa on kyllä paljon sama, vaikka siellä vähän enemmän venytetän sanoja ja kysytään Alakko nää mua ;) tai vastaavaa.
   Aika moni tuntuu olevan sieltä suunnalta, mukava huomata kun pohjosen ihmiset ilmottautuu :)

   Poista
 8. :D Ihan huippu postaus ja haaste!!! Niin ihana murre!! ♥ Ja sun kuvitus - ihanuuksia ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Jenni! Huh, tämä oli mulle kyllä hankala, mutta selvisin siitä tai ainakin sinne päin :)

   Pienimmän murun ihmettelyt ulkona on niin suloisia. Jähmettyy aina ulkoillessa :)

   Poista
 9. Jeij, huipulta "kuulostaa"! :) Muistan kun joskus kuulin ekan kerran tuon "mennä pahki" -ilmaisun, luulin että jokin oli mennyt rikki... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pahki on kyllä vähän hassu sana :) Sitä vaan kyllä käytetään usein. Tai älä tuu pahki / elä sie tuu pahki.
   Kiitos haasteesta! Unohdinkin kiitää, kiitos myös Viiville!

   Poista
 10. Kiva haaste, kiitos! Ihana olikin lukea jotain ns. omaa kieltä (kun itekin täältä pohjoisesta olen) vaikka tuntuu, että lukeminen tällaista murretta onkin hitaampaa (on sitten omaa tai ei, mutta silmä ei ole tottunut). Katsotaan josko saisin aikaiseksi äthän haasteeseen vastata - tai lähinnä, että MUISTAN. Ja tuo ketä-sana!!! Se on kyllä niiiin ärrrsyttävä :D En ole koskaan ymmärtäny miksei ne osaa sitä yksikkömuotoa "kuka"? :D
  Ja lopuksi: niiiin suloisia kuvia! Täällä on vielä täysillä lumi maassa, mutta onneksi täälläkin on kevät lähempänä kuin aiemmin. Ja aurinkokin nyt paistaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on aina vaikeuksia muistaa vastata haasteisiin eli hätiä mitiä jos et ehdi vastata :) Silmä ei ole kyllä tottunut lukemaan murteita eikä kyllä kirjottamaankaan!!! Vähän väliä mietin sanonko sanan lopussa n-kirjainta vai en, ja jos sanon niin sanoinko ennen tänne muuttoa! Hirmu hankalaa... Ketä sana on mulle kyllä niin vieras yksikkömuodossa! Särähtää joka kerta korvaan ja on pakko tutuilta korjata :) heh... Lapsilta varsinkin! Se vaan näköjään on tarttunut niillekin vaikka kuinka yritän estellä.
   Kiitos kuva kommentista! Täällähän ei juurikaan ole lunta näkynyt. Muutamana hassuna viikkona oli hieman lunta ja sen verran, että maa oli valkoinen. Nyt ei ole enää lumesta tietoakaan. Kukat työntää varsia maasta ja maa on alkanut vihertämään. Saa nähdä mitä käy jos takatalvi nyt iskeekin niin kuin ne on uhannut.

   Poista
 11. Hih, hauska lukea vähän erilaista murretta!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Tätä oli kyllä hassu tehdäkin :)

   Poista
 12. Kiitos haasteesta :) Kiva postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teet jos ehdit :) Olis kiva lukea sinun murteesta :)

   Poista
 13. Ha,haa..Kivalta kuulostaa tuo sinun murteesi :-D

  VastaaPoista
 14. Tää oli tosi hauska! :) Eri murteissa on kyllä niin hassuja sanoja ja sanontoja. Hienosti rikastuttavat kieltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monissa murteissa on tosi outoja sanoja ja sanontoja :) Onneksi murteet elää vielä ja toivottavasti mahdollisimman moni jatkaakin niiden puhumista :)

   Poista
 15. Hauska postaus! :) Ihania kuvia teidän pikkumurusta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heli <3 Pikkuinen otti kuvaamisen rennosti, koska ihmettelyä riitti niin paljon :)

   Poista
 16. En oo ehtiny pitkää aikaa kommentoia, vaikka oonki tätä sun ihanaa blogia lukenukki. Miten tuosta teiän pikkusestaki on tullu jo noi iso poika? <3 Oispa ihana nähä teitä pitkästä aikaa! Miepä soittelen sulle nii etitään sopiva aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että käyt edelleen täällä lueskelemassa mun höpötyksiä :) Voit vaan kuvitella kuinka hankala tätä oli kirjottaa... Kirjottaessa ja lukiessa ei saa sitä samaa äänessä käytettävää painotusta, joten sanat näyttää yksistään hassuilta :)

   Soittele ihmeessä ja yritetään treffailla :) Tuutte vaikka meille pienen miehen synttäreille :)

   Poista

Kiitos kivoista kommenteista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...