sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Artekin tuolien uusi elämä


Muistatteko kun kerroin ensimmäistä kertaa talossa käydessä kiinnittäneeni huomiota viiteen Artekin tuoliin, jotka oli jätetty keittiöön. Talo oli muuten tässä vaiheessa jo tyhjä, joten en tainnut nähdä keittiössä mitään muuta kun nämä kaunokaiset. Talokauppojen yhteydessä vielä varmistin tuolien tilanteen, etten vain joutuisi myöhemmin pettymään. Vanha omistaja kertoi haluavansa jättää tuolit uusille asukkaille ja näin jatkamaan elämää talossa. Keittiöremonttia suunnitellessa olikin ilmiselvää tehdä keittiöön iso saareke, jonka ääreen mahtuisi ainakin neljä näistä tuoleista. Ajansaatossa kellastuneet koivuiset Artekin K65 työtuolit ovat tärkeä osa keittiötämme. Niillä istuskellessa syödään, kahvitellaan, askarrellaan, leivotaan ja tehdään läksyjä. Muutaman tuolin istuin on hieman kärsineempi, mutta muuten tuolit ovat suhteellisen hyvässä kunnossa. Tietenkin käytönjälkiä löytyy, sillä tuolit taitavat myös olla 70-luvulta kuten talokin. 

Pitkään suunnittelin tuolien kiikuttamista entisöijälle, jotta ne saataisin alkuperäiseen sävyynsä. Suunnittelin myös tekeväni entisöinnin itse, mutta nyt kun olen tuoleja jonkin aikaa katsellut, en näe mitään kiirettä asian suhteen. Voi siis olla, että ne entisöidään jossain vaiheessa tai sitten ei.


Lapset nykyään hakeutuvat mielummin saarekkeen äärelle kuin ruokapöydälle. Koko perheen aterioinnit tapahtuvat edelleen ruokapöydän äärellä, mutta arkena aamupalat ja iltapalat menee kyllä saarekkeen äärellä. Jo pelkästään likaisten astioiden kerääminen on paljon nopeampaa ja helpompaa.
Yksi Artekin kyseinen tuoli kaipaa vielä paikkaa kodistamme, mutta eiköhän sillekin löydy vielä paikka. Minusta oli ihana saada talon alkuperäiset tuolit jatkamaan elämää vielä meidänkin kanssa ja näin jatkamaan omaa tarinaansa. Ja tietenkin mukava, että tuolit sopivat tyyliimme.


Onko siellä muita, jotka ovat saaneet jotain edellisiltä asukkailta? Jotain minkä mielellään halusi säästää? Tai ehkä jotain mitä ei todellakaan olisi halunnut jätettävän?


26 kommenttia:

 1. Ystäväni, joka on Artekkien asiantuntija, on sitä mieltä, että kellastuminen kuuluu asiaan, eikä missään tapauksessa pitäisi tuoleja hiota ja lakata uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä varmasti totta. Jotenkin itsekin olen nyt alkanut miettimään haittaako kellastuminen oikeasti. Se tuo myös kivasti väriä meidän valkoiseen keittiöön. Ja nyt kun sanoit tuon, mietin asiaa vieläkin tarkemmin :)

   Poista
 2. Ai että miten kiva, kun tuolit jätettiin tuonne jatkamaan elämää! Tuo kivasti lämpöä ja kodikkuutta. Me oltiin myös erittäin onnekkaita, kun saimme paljon upeita kalusteita talokauppojen yhteydesä. Saavat jatkaa nyt elämäänsä omassa kodissaan, tosin hieman uudistetussa sellaisessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin mukavaa saada pala talon historiaa jatkamaa elämää omassa kodissa. Tämän talon omistaja oli taidemaalari. Olisin mielelläni pitänyt yhden maalauksenkin meillä, tai itseasiassa yksi meille jäikin, mutta se ei ole niin hyvä kuntoinen enää. Teilläkin on saman henkinen talo, siitä tulee varmasti upea!

   Poista
 3. Näyttääpä teillä tosi ihanalta:)! Ja nuo tuolit <3. Ne ei mielestäni entisöintiä kaipaa ainakaan värinsä puolesta.
  Meidän muuttaessa taloomme raahasin (tai siis laitoin miehen raahaamaan) aiempien asukkaiden jättämän peltisen arkistointilaatikoston olohuoneeseemme autotallista. Sitä vaalin edelleen vaikka mies onkin ehkä erimieltä sen upeudesta:D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 tuolit ovat kyllä niin ihanat ja jo nyt yksi paras juttu keittiössä. Jatkuvasti kovassa käytössä. Olen kääntymässä samaan etten ala tuoleja turhaan entisöimään. Toki parin istuin osa sitä kaipaisi, mutta niin kauan kun pysyvät tuossa kunnossa, saavat noin ollakin.
   Voin kuvitella mitä sun mies on ajatellut laatikostoa raahatessa. Monesti mun mies nauraa mun "löydöille" ja toteaa, että parempi pitää vaimo tyytyväisenä :D Hän onkin harkinnut blogia "sisustusbloggaajan mies" ;)

   Poista
 4. Niin kaunista Laura! Tuolit tuovat ihanasti lämpöä keittiöön. Ja keittiö on niin upea, selkeä ja valoisa 💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana <3 Tuolit tuovat minustakin lämpöä keittiöön. Tykkään selkeälinjaisesta keittiöstä, mutta ehdottomasti jotain rikkovaa elementtiä pitää löytyä.

   Poista
 5. Tosi kivat ja samaa mieltä Jaanan kanssa, että tuolit tuovat lämpöä keittiöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos S <3 Taidan siis jättää tuolit tuollaiseksi. Ne ei edes ole mitenkään häiritsevän keltaiset keittiössä, vaikka alkuun niin ajattelin. Toki silmäkin tottuu.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos <3 ihana nähdä täällä uusia kasvoja :)

   Poista
 7. Ihana ele jättää nuo tuolit. Ja ne sopivat teille niin hyvin! Meillä on kaksi tuollaista tuolia, joista toisen olen kunnostanut. Toisen laittoa vielä harkitsen, mutta niin iso homma siinä oli, että seuraavan maalaan spraylla. Nuo teidän tuolit näyttävät sopivasti elämää nähneiltä, eivät huonokuntoisilta. Ja ihanat pellavapäät siinä ruokailevat 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minustakin <3 olin kyllä niin onnellinen, koska tiesin niiden olevan täydelliswt myös meille. Edellisillä asukkailla saareke oli kaksipuoleinen, joten sen vuoksi yksi tuoli jäi ylimääräiseksi. Uskon sillekin löytyvän kiva paikka.
   Voin kuvitella, että entisöinti oli työlästä. En ehkä suosittele silti spraymaalilla maalaamaan toista. Kannattaa siihenkin käyttää aikaa, jos sen haluaa entisöidä. Spraymaali ei kuitenkaan antaisi parasta mahdollista pintaa ym.

   Poista
 8. Tosi kaunis keittiö ja nuo tuolit sopivat sinne tosi hyvin! Tuovat juuri sopivasti kotoisuutta muuten uutena hohkaavaan tilaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Henna <3 niin totta mitä sanot. Vähän vanhaa uuden joukkoon, paljon parempi.

   Poista
 9. Oi miten kaunista.Älä "pilaa" hienoja elämää nähneitä tuoleja uudistamalla.Ovat kauniita just noin ja sopivat teille hyvin.
  Hyvää syksyn jatkoa!
  Lisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lisa! Olet ihan oikeassa. Pitää kuunnella teitä :) Tuolit menevät meillä hyvin ja nyt kun sain kaikki ruuvit uudelleen kiristettyä, toimivat moitteettomasti.

   Leppoisaa syksyn jatkoa sinullekin <3

   Poista
 10. Mie ostin entisestä työpaikasta 2 kappaletta kyseisiä tuoleja 50 euroa hintaan/kappale. Ovat kans kellastuneet ja kuluneet, miettinyt että mitä niille tekisin? Isäntä ai anna ainakaan maalata niitä...katotaan mitä keksin. Nyt ei ole vielä paikkaa niille, ehkä seuraavassa asunnossa on se saareke :). Pelastin tuolit maalamiselta, kun työkaveri oli niitä maalaamassa pensselillä. Kiva kun tuolit sai teille jäädä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saitpas halvalla tuolit. Ehkä sinunkin pitää antaa niille tilaisuus. Älä mene ainakaan maalailemaan niitä ennen kuin tiedot mihin ne tulee. Makukin voi matkalla muuttua :)

   Poista
 11. Ompa kaunis keittiö! Kotoisuutta ja kontrastia tuo kyllä nuo tuolit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni! Mukava kuulla, että muut on samaa mieltä tuoleista.

   Poista
 12. Kaunis rivi ajattomia tuoleja! Meillä on jotain vanhaa ihan pieninä sisustustavaroina kotona. Olen muuttanut ja asunut useammassa talossa, niin on tullut suvun nuorimmille annettua huonekaluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Artekin tuolit ovst kyllä kauniita. Muistan ajan jolloin en voinut sietää niitä :D (teini-ikäisenä) Minulla on koko talo sekoitus uutta ja vanhaa. Ihana kun olet voinut antaa nuorille perheessä kulkeineita huonekaluja.

   Poista
 13. Näyttää tosi kauniilta valkoista vasten, ei ole kiire noita kunnostaa, kun eivät riitele sävyissä minkään kanssa. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni <3 Meiltä muuten löytyy vähemmän tuota sävyä, joten on kyllä totta ettei muut sävyt ympärillä riitele niiden kanssa. Muuten olen lisännyt puun eri sävyjä kotiimme. Mukava sekametelisoppa :)

   Poista

Kiitos kivoista kommenteista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...