Aina kattauksen ei tarvitse olla viimeiseen asti mietitty ja viimeistelty. Jos vieraat yllättää ja haluat pikaisesti loihtia jotain syksyistä kattaukseen, kannattaa käydä pyörähtämässä metsässä. Myös pihalla pyörähdys riittää, koska syksyn tullen joka paikasta löytyy lehtiä upeissa väreissä.
Me vietettiin viikko sitten mökkiviikonloppu perheen kanssa ja yhtenä iltana innostuin kokeilemaan pikaista syksyistä kattausta. Kävin metsästä hakemassa puolukan varpuja kaapista löytyneiden lautasliinojen päälle, otin kimpun puolukanvarpuja ja variksenmarjojen oksia. Muuten mentiin käytössä olevilla astioilla. Katoin pöydän kuudelle hengelle ja nopeasti yksinkertainen syksyinen kattaus oli valmis.
Kattaus oli kokeilu kuudelle hengelle, mutta ennen ruokailua muutin sen sopimaan meidän viisi henkisen lapsiperheen illallispöydäksi :)
Mies halusi kokeilla jotain aivan uutta ruoanlaiton puolella. Netissä oli näkynyt ohje lihan kypsentämiseen takassa ja sitä oli pakko kokeilla. Possun ulkofile kysyi takassa n. 5 tuntia ritilän päällä. Alla pidettiin pientä tulta, joka hiljalleen kypsensi lihaa murean savunmakuiseksi. Lihaa ei saanut kuitenkaan pitää suoraan tulen päällä. Testiin pääsi myös kurpitsan kypsentäminen takassa.
En olisi koskaan uskonut kuinka lihan kypsentäminen takassa onnistuisi, mutta lihasta tuli erittäin mureaa ja maukasta. Eikä kurpitsakaan yhtään pahempaa ollut. Voin siis suositella tätä muillekin kokeilun haluisille.
Jälkiruoaksi tehtiin mustikkalettuja, jotka kruunattiin ystävän omatekoisella kanelisella omenahillolla. Nams!
Toivottavasti tästä joku muukin sai innostusta kokeilla ruoanlaittoa takassa, joka on mukavaa vaihtelua perinteiselle lihan kypsentämiselle. Tai jos joku sai innostusta syksyisen kattauksen loihtimiseen mökille tai omaan kotiin.
Mukavia syyspäiviä muillekin kotikokeille!